T4 gymnasieingenjör
Kullagymnasiet har i nuläget ett fjärde år på Teknikprogrammet, T4. Här läser elever som har en examen från Teknikprogrammet och är högst 22 år. Utbildningen sker i nära samverkan med näringslivet och ger stora möjligheter att få jobb direkt efteråt.
Efter avslutad examen från T4 får du som läser det extra året titeln gymnasieingenjör. En gymnasieingenjör är en fullt anställningsbar tekniker och efterfrågas av näringslivet.
Under din studietid varvas arbete i skolan med 10 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Kombinationen av teori och praktik ger dig kunskaper som är eftertraktade av näringslivet. Alla elever läser kursen Gymnasieingenjören i praktiken och utför ett examensarbete som är tätt kopplat till praktikplatsen. Ett lokalt programråd är med representanter från näringslivet kopplat till utbildningen för att säkerställa att den leder till anställningsbarhet.
Utbildningen genomsyras av ett elevaktivt förhållningsätt där föreläsningar varvas med självständigt arbete. Du arbetar projektbaserat med handledning från våra lärare. Eftersom utbildningen är en yrkesutbildning liknar upplägget en vanlig arbetsdag på en arbetsplats där du jobbar i projekt mot deadlines. Du får träna dig i att själv formulera frågeställningar, planera, genomföra och utvärdera ett arbete.
Två profiler
- Tillämpad konstruktionsteknik
- CAD-specialisering
- Industriell design 1
- Industriell design 2
- Industirella produktionsmetoder
- Produktionsfilosofi
Kurserna som ingår i profilen är:
- Mjukvarudesign
- Datalagring
- Gränssnittsdesign
- Webbserverprogrammering 1
- Webbutveckling 2
- Tillämpad programmering
- Gymnasieingenjör i praktiken
- Examensarbete
UF ger dig som läser T4 möjlighet att prova på att starta upp, utveckla och avveckla ett företag under din utbildning på Kullagymnasiet.
På skolan har vi ett nära samarbete med näringslivsavdelningen i Höganäs kommun och med Företagarnas lokalavdelning. Tillsammans deltar Kullagymnasiets UF på olika evenemang och som elev ges du möjlighet att utöka ditt nätverk och inspireras av ”riktiga företagare”.
Läs mer här: Ung företagsamhet
Du kan få studiebidrag till och med vårterminen det år du fyller 20. Under vissa förutsättningar kan du även få bidrag till resor fram till vårterminen det år du fyller 20. Prata med din hemkommun eller med syv på din skola.
Från och med hösten det år du fyller 20 kan du istället få studiemedel (bidrag + lån) från CSN.

Ett år – stora möjligheter
Livet är långt! Du kommer förmodligen arbeta fram till det att du är 70 år. Det betyder att du inte behöver välja här och nu vad du för resten av ditt liv ska jobba med. Kanske vill du jobba några år och sen studera vidare på universitet? Då rekommenderar vi T4! En bra språngbräda ut i arbetslivet.
År 2019 tog Max Engvall studenten från Teknikprogrammet på Kullagymnasiet och valde sedan att läsa T4.
– Programmet är en två terminer lång yrkesutbildning och efter examen får du titeln gymnasieingenjör. Året skiljer sig mot de tre första åren eftersom det liknar en vanlig arbetsdag där du jobbar i projekt mot deadlines. Du får träna dig i att själv formulera frågeställningar, planera, genomföra och utvärdera ett arbete. Du arbetar projektbaserat med handledning från samma lärare och i samma lokaler som tidigare år, säger Max.
Kombinationen av teori och praktik ger dig kunskaper som är eftertraktade av näringslivet. Alla elever läser kursen Gymnasieingenjören i praktiken och utför ett examensarbete som är tätt kopplat till praktikplatsen. Ett lokalt programråd med representanter från näringslivet kopplat till utbildningen är med för att säkerställa att den leder till anställningsbarhet.
Exempel på företag som Kullagymnasiet och T4 samarbetar med är Koenigsegg, Höganäs AB och Höganäs verkstad. Du kan välja två olika profiler, antingen design och produktutveckling eller informationsteknik. Max läste design och tyckte att hans år var roligt och givande.
– Året gav mig både mer kunskap och ett jobb. Och detta år är nyttigt för alla att läsa – även om man vill studera vidare på universitet! Du förlorar inget på att bli gymnasieingenjör, utan snarare tvärtom. Praktisk kunskap och värdefulla kontakter med näringslivet, avslutar Max.