Trygghetssensorer minskar spring och ger ökad trygghet

Ny smart teknik är ett sätt att möta en framtid med fler äldre, som alla Sveriges kommuner står inför. Tekniken är också ett sätt att öka självständigheten och tryggheten bland våra omsorgstagare. Nu testar vi trygghetssensorer på Nyhamnsgården.

På Nyhamnsgården har 17 trygghetssensorer monterats inne i omsorgstagarnas lägenheter. De reagerar och slår larm när något oväntat sker, till exempel ett fall eller höga ljud.

- Vi får en bild skickad till våra mobiltelefoner när sensorn har aktiverats. Oftast kan vi få en uppfattning direkt om vad som har hänt och göra en bättre bedömning, säger Qian-Jia Holmberg som är undersköterska på Nyhamnsgården.

Hon visar hur det ser ut i telefonen, med en helt anonym digital bild där de ser silhuetten av en person i blått. Trygghetssensorn är ingen kamera, utan 3D-teknik med infrarött ljus. Ingen kan se vad omsorgstagarna gör på sina rum och den ställs in individuellt för varje person. Inför införandet infomerades de boende om hur det fungerar.

Test i fyra månader

Nyhamnsgården är det första särskilda boendet hos Höganäs Omsorg med trygghetssensorer. Det är ett test under fyra månader som följs noga och kommer att utvärderas. Undersköterskorna Qian-Jia Holmberg och Antonia Guerrero är två av superanvändarna som har fått en djupare utbildning i hur systemet fungerar.

- Tidigare har vi gått runt och titta till omsorgstagarna regelbundet på natten, och ibland blir de väckta av det. Nu stör vi mindre, säger Antonia Guerrero.

Olyckor upptäcks direkt och ingen behöver bli liggande om de har trillat och inte själv har kommit åt larmknappen.

- När omsorgstagaren själv larmar så har olyckan ofta redan skett. Nu blir vi förvarnade, till exempel om någon är på väg ur sängen, och hinner förhoppningsvis vara på plats innan något händer, Det gör att man kan känna sig mer trygg både som medarbetare och omsorgstagare, säger Qian-Jia Holmberg.

- Och om ett larm kommer när jag hjälper en annan omsorgstagare så kan jag snabbt göra en bedömning utifrån den anonymiserade bilden. Är det inte akut så hinner jag avsluta och behöver inte rusa i väg därifrån. Det ger ett annat lugn.

Personalen finns där de behövs

Tanken är att den fysiska tillsynen kan minska. Det frigör mer tid för medarbetarna och ger samtidigt ökad självständighet och integritet åt omsorgstagarna.

- Det betyder inte att den mänskliga kontakten blir mindre. Däremot får vi bättre möjlighet att vara där vi verkligen behövs, säger Karina Lindell, som är enhetschef på Nyhamnsgården.

Trygghetssensorerna som testas på Nyhamnsgården är bara ett exempel på digitala utvecklingsprojekt inom Höganäs Omsorg. Digitala lösningar och välfärdsteknik är ett sätt att möta framtiden som hela Sverige står inför med färre i arbetsför ålder som ska ta hand om allt fler äldre. Men det viktigaste är att tekniken också kan göra att fler känner sig trygga, kan leva mer självständigt och får ett mindre behov av vård och omsorg.

Undersköterskorna Qian-Jia Holmberg och Antonia Guerrero på Nyhamnsgården

Undersköterskorna Antonia Guerrero och Qian-Jia Holmberg visar hur systemet med trygghetsensorer fungerar.

Mobiltelefon med bild från trygghetssensor

Så här ser bilden från trygghetssensorn ut i mobilen.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: