Borgerlig eller kyrklig vigsel?

Är du nyfiken på vad som gäller vid en borgerlig respektive kyrklig vigsel? Här får du ta del av samtal om vigsel med Stina Hagman, präst i Kullapastorat, och Péter Kovács, vigselförrättare i Höganäs kommun.

Kyrklig vigsel

Stina Hagman är präst i Kulla pastorat och anställd i Vikens kyrka. Här kan du läsa hennes svar på vanliga frågor om ett kyrkligt bröllop.

Där kärlek sker, sker något heligt. En vigsel är en helig stund där man synliggör och manifesterar det fina i att både ge och ta emot kärlek. En vigsel är att ingå i en livslång relation, präglad av tillit och respekt. Att lova att göra allt som står i ens makt för att relationen ska bli så bra som möjligt och paret får även ta emot Guds välsignelse, som handlar om att Gud vill vara nära och dela både de glada dagarna men också de dagar som är tuffa.

Absolut, förslagsvis tar paret kontakt med den präst man önskar ha och tar reda på när hen har tid för att ha vigseln.

Det går bra. Både utomhus eller i en annan kyrka. Allt hänger på när prästen har möjlighet att tillgodose de önskemål paret har. Det händer emellanåt att vi får sådana önskemål. Det kan handla om att vara ute i naturen, nära havet eller i en vacker trädgård. Människor är ofta ganska påhittiga, det är roligt och utmanande.

Jag tror det är jätteviktigt att fokusera på att det viktigaste valet redan är gjort, det vill säga att ni har valt varandra. Genom att fokusera på just det, avdramatiseras alla de andra valen som kanske kan kännas betungande. Att inte behöva leva upp till andras förväntningar eller krav. Istället ska paret se att det är deras dag och känna efter vad de vill och vad de önskar sig den här dagen.

Svenska kyrkan har vigselskyldighet, vilket betyder en medlem i svenska kyrkan har rätt till en vigsel. Enskilda vigselförrättare har däremot inte vigselskylighet. Men kyrkoheden i varje pastorat har som uppgift att bemanna varje vigsel med en vigselförrättare och i det här fallet en präst.

I Sverige har vi en tradition av att paret går in tillsammans i kyrkan. Som ett tecken på frivillighet och jämlikhet och det är något som jag förespråkar. Det händer att jag träffar brudpar där bruden vill gå in tillsammans med sin pappa. Istället för att förbjuda det, så tycker jag att det är angeläget att ta en diskussion i vad handlingen kan signalera i form av ett förlegat synsätt. Egentligen tror jag att det handlar om att ge sin förälder en betydelsefull uppgift under vigselgudstjänsten. Och det finns alla möjligheter att hitta alternativa sådana så att föräldern kan få en stor och fin uppgift och bidra på sitt egna sätt.

Det räcker med att en i paret är medlem i svenska kyrkan för att de ska kunna boka och genomföra en vigselgudstjänst. Själva vigseln kostar inget, utan medlemskapet täcker kostnader för lokal, präst, vaktmästare och musiker. Allt utöver det, som exempelvis extra blommor eller fler musiker så får brudparet själva stå för den kostnaden.

Det beror helt på vilken kyrka och präst som paret har som önskemål. En del kyrkor släpper inte sina vigseltider mer än ett år framåt. Så planeringen inför vigseln bör göras ett år innan.

Jag brukar ringa upp paret i god tid för att boka in en träff. Bor paret i närheten ses vi med fördel i deras hem. Samtalet har några olika delar. En teoretisk del där vi går igenom vigselordningen, pratar om vilken musik och textläsning paret föredrar. Sen går vi även på en lite mjukare del, där paret om de vill får berätta sin kärlekshistoria. Hur de träffades, hur det kändes, vad de fastnade för hos den andra och vad det är som fortfarande gör att de kan titta på varandra och konstatera att den här människan avstår jag inte ifrån. Ofta brukar de här samtalen bli känslosamma och tårfyllda när de upptäcker kraften i att berätta vad man betyder för varandra. Sedan brukar vi boka in en träff, då brukar vi ses under bröllopsveckan i kyrkan, så paret får en chans att ta in rummet och känna sig trygg i dem bitar som kanske känns osäkra. Allt för att paret på bröllopsdagen ska känna sig trygga på bröllopsdag.

Jag har aldrig upplevt att jag fått en önskan om att tona ner det kristna budskapet. Jag väljer att tolka det som att de par som väljer en kyrklig vigsel, väljer också ett sammanhang och en kontext där den andliga dimensionen spelar en självskriven och ofta förväntad roll.

Det finns många olika delar i en vigselgudstjänst med några obligatoriska moment. Dels handlar det om samtycket, som är själva förutsättningen. Att båda tycker att det här är en bra idé, det uttrycks och bekräftas med att parterna säger ”ja”. Sen uttalas även ömsesidiga löften som handlar om kärlek och trohet. På det följer tillkännagivandet, som är den juridiska delen av vigselgudstjänsten, där paret bekräftas som äkta makar. Det följs av kyrkans förbön och Guds välsignelse, som handlar om att Gud vill finnas med som en tredje kraft.

Det får man jättegärna ha. Kravet är att prästen har vigselrätt.

Borgerlig vigsel

Péter Kovács är en av Höganäs kommuns borgerliga vigselförrättare. Här svarar han på vanliga frågor kring ett borgerligt bröllop.

Att få träffa människor och komma kärleken nära. Jag är en stor romantiker själv och tycker det är så underbart att få träffa alla par som har bestämt sig att fortsätta livets väg som man och hustru och att jag får var vara en del av sammanfodringen på något sätt. Att göra en vigsel som de tar med sig i sina minnen resten av livet som något väldigt fint och underbart.

En ceremoni kan egentligen gå till hur som helst. Det är bara fantasin som sätter stopp, i vart fall när jag är vigselförrättare. Sen finns det en obligatorisk del och det är att man ska svara ”ja” på frågan ”tager du” och jag ska sedan förklara paret som äkta makar.

Vigselförrättaren nomineras av kommunstyrelsen och sen är det staten som godkänner personen. Alla som är svensk medborgare och myndigförklarade kan bli vigselförrättare. Alla vigselförrättare är olika så därför kan vara smart att gå in på kommunens hemsida att ta reda på vem som passar bäst för den egna vigseln.

När paret bestämt sig för att gifta sig är det första de ska göra att begära ut en hindersprövning från skatteverket. Sen ringer man till Höganäs kommun och talar om att man vill gifta sig i kommunen och vill ha en borglig vigsel. Då blir man kopplad till rätt person som hjälper till med alla detaljer. Det enda paret behöver, är att tala om vad de öskar sig av vigseln och hur de vill ha det. Sen tar kontaktpersonen i kommunen hand om allt pappersarbete. När datum är bestämt och paret talat om vilken vigselförrättare de önskar, så kontaktas vigselförrättaren som i sin tur kontaktar paret. För att gå igenom vigseln och alla önskemål paret har och se till att de blir uppfyllda.

Höganäs kommun har ett fint vigselrum. Det är inte speciellt stort så jag skulle inte rekommendera mer än tio till femton gäster. Men vill paret gifta sig i kommunhuset och har ett stort följe, så går det bra också. Vi har den stora sessionssalen och där går in väldigt många. De största antal jag har haft på en borglig vigsel här i kommunhuset är ett 70-tal personer. Vi löste det också och det blev väldigt bra.

En av de obligatoriska delarna i en vigsel är att de finns vittnen. Det måste vara minst två vittnen som är myndigförklarade. Det är bra om paret självt har två vittnen med sig. Men har de inte det eller av någon anledning inte vill ha med sig egna vittnen, ska det talas om det i samtalet före, så ordnar vi två vittnen.

Det går att viga sig alla dagar i veckan, när som helst på dygnet. Det är lite speciellt för Höganäs. Vi har sagt att vi ska vara en bröllopskommun, kommunen som sticker ut vad gäller bröllop. En mer ovanlig tid för mig var en vigsel jag utförde klockan 07.30 en julaftonsmorgon. Det var hemma hos paret i deras lägenhet. När vi ringde på, jag och min assistent, så hade paret inte vaknat ännu. Men det blev väldigt bra det också.

Det går att vigas på den plats man finner lämplig. Det går bra oavsett om det är till lands, sjöss eller i luften. Till sjöss har jag haft ett antal vigslar. En gång var det så mycket storm, men paret var fast beslutna om att de skulle vigas till sjöss den dagen, så vi spänna fast bruden i masten för att hon inte skulle trilla överbord. Men det gick det också och det blev nog ett väldigt stort minne för paret.

När vigselceremonin är över, då är det brukligt att man blir gratulerad av sina gäster. Det som ligger på mig är att se till att papper blir underskriva av mig och vittnen. Det gör jag väldigt snabbt och lämnar över vigselbevis till paret. Sen är resten av dagen brudparets egna.

Höganäs kommun tar inte ut någon avgift för vigsel och det bjuder vi gärna på.

Det kan i princip se ut hur som helst förutom de obligatoriska delarna. Det vanliga är att paret väljer ut musik och jag brukar skriva ett personligt tal till brudparet utifrån frågor vi har ställt innan. Så det blir väldigt personligt och fint. Sen kommer standardceremonin, där man ska svara ”ja” och jag ska förklara brudparet som äkta makar. I övrigt kan paret ha med sig vänner som håller tal. Så det är fritt fram att helt forma sin vigsel efter eget tycke. Det finns de som vill ha en snabbvariant, då går det på en minut. Jag har också haft vigslar som varat i upp till 45 minuter. Alla har sin charm.

Jag var hemma hos ett par som föder upp hästar och de ville gifta sig i stallet bland sina hästar. Så där stod vi i spiltan och jag bär kostym men slipsen hade jag inte kvar efter vigseln. En av hästarna hade ätit upp min slips och drog av mig den under vigseln. Det satte en liten kul prägel på det bröllopet.

Det finns egentligen inte mycket att bli nervös för. Har de väl gjort sitt val av sin livspartner så ska de vara trygg i det. Det finns ingenting som kan hända eller gå fel under vigselakten. Var er själva, slappna av, njut av stunden och gör det till något minnesvärt för er gemensamma framtid.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: