Ukraina - information från kommunen
Här hittar du information och länkar som rör situationen för människor som kommit till Sverige på grund av konflikten i Ukraina. Här finns också kontaktuppgifter till frivilligorganisationer för dig som vill engagera dig i hjälpinsatser
Migrationsverket har på sin webbplats information för personer som flytt från Ukraina på både engelska, ryska och ukrainska.
Till Migrationsverkets flerspråkiga informationssida på www.migrationsverket.se
Hur förberedd är kommunen på att ta emot flyktingar?
Höganäs kommun har löpande dialoger med Migrationsverket och Länsstyrelsen. Från den 1 juli 2022 är det kommunernas ansvar att ordna bostad till de personer från Ukraina som har tillfälligt uppehållstillstånd enligt Massflyktsdirektivet och inte väljer eget boende. Vi har ställt i ordning bostäder, men det är alltid Migrationsverket som tilldelar platserna och bestämmer vilka personer som ska bo där.
Kommunens ansvar
Det är Migrationsverket som ansvarar för stödet till flyktingar från Ukraina, inklusive boende och ekonomiskt stöd. Kommunen ansvarar däremot för ensamkommande barn. Vi har också ansvar för att barn under 18 år ska gå i skolan när de har kommit till Sverige. Sedan tidigare har vi när det gäller förskola och skola en organiserad mottagningsenhet för nyanlända.
Läs mer om mottagningsenhetens verksamhet
Det här gäller för flyktingar från Ukraina
Information från Migrationsverket
På Migrationsverkets webbplats hittar du information om vad som gäller för de flyktingar som tagit sig hit från Ukraina.
Information från Länsstyrelsen
Länsstyrelsen Skåne har sammanställt vanliga frågor och svar som riktar sig till skåningar som vill hjälpa flyktingar från Ukraina.
Ukrainska medborgare har rätt att stanna i Sverige utan att ansöka om tillstånd i 90 dagar.
Vårdgivare som möter flyktingar i behov av vård ska erbjuda dem vård motsvarande den vård som asylsökande har rätt till enligt lag. Det gäller både personer som berörs av EUs direktiv om massflykt och personer som kommer inom ramen för den fria rörligheten i EU.
Läs mer på Region Skånes hemsida här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kommunen har fritidsprojekt som riktar sig till nyanlända barn, unga och familjer.
Hur du som frivillig kan hjälpa till
Många vill just nu engagera sig för att hjälpa drabbade från Ukraina. Så här kan du gå till väga om du vill hjälpa till.
Anmäl dig som volontär hos kommunens volontärcenter
Höganäs kommun vill ta emot de ukrainska flyktingarna på ett riktigt bra sätt. Vi vet i dagsläget inte exakt hur behovet kommer se ut, men du får gärna anmäla ditt intresse för att vi snabbt ska kunna kommunicera med dig när ett behov uppstår.
Det finns flera frivilligorganisationer i Höganäs dit du kan vända dig för att skänka saker eller på annat sätt erbjuda din hjälp. Länkarna nedan går till respektive organisations webbplats.
Det finns flera nationella organisationer som samlar in pengar för användning där behovet är som störst. Länkarna nedan går till respektive organisations webbplats.
- Rädda barnen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Radiohjälpen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Läkare utan gränser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Röda korset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Sverige för UNHCR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Svenska kyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi kan i kommunen inte ta emot förslag om privata boenden för flyktingar. Migrationsverket hyr inte heller bostäder av privatpersoner. Ta kontakt med lokala hjälporganisationer för att se hur du kan hjälpa till om du som privatperson har en bostad att hyra ut.
Om du som privatperson redan har erbjudit bostad till eller tagit emot flyktingar från Ukraina och inte längre har möjlighet att hjälpa dem med boende så behöver de vända sig till Migrationsverket.