Funktionsnedsättning

Du som har en funktionsnedsättning kan ansöka om att få stöd. Du kan få insatser beviljade enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionsnhindrade (LSS) eller Socialtjänstlagen (SoL).

Ansöka om LSS

Vem har rätt till insatser?

För att du ska ha rätt till stöd enligt LSS ska du ha en funktionsnedsättning som ingår i någon av nedanstående tre kategorier, även kallade personkretsar som finns i lagen.

  1. Intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd.
  2. Betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning eller hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
  3. Andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service

Hur ansöker jag?

Du ansöker genom att fylla i E-tjänst eller kontakta kommunens servicecenter för vidare kontakt med en LSS-handläggare. Du som har god man eller förvaltare kan få hjälp av denne att ansöka i E-tjänsten. Du som har fyllt 15 år kan ansöka om LSS-insatser.

Ansökan

När vi har fått in en ansökan utreder en handläggare din situation och dina behov. Handläggaren tar sedan ställning till om du tillhör någon av personkretsarna. Om du tillhör någon av personkretsarna beslutar handläggaren om du har rätt till och behov av de insatser som du har ansökt om. En del personer kan ha rätt till flera insatser samtidigt.

Frågor och svar

Alla LSS-insatser är avgiftsfria. Kostnader tas däremot ut av kommunen för din hyra, vissa fritids- och kulturella aktiviteter samt för hälso- och sjukvårdsinsatser.

Om du har fått minst en LSS-insats beviljad har du också rätt till att få en individuell plan. Planens syfte är att samordna alla beslutade och planerade insatser från en eller flera huvudmän. Kontakta en LSS-handläggare som hjälper dig att upprätta en sådan plan.

När du har blivit beviljad en insats ska en skriftlig genomförandeplan upprättas tillsammans med dig och din god man eller förvaltare, ansvarig enhetschef och kontaktperson på boende eller för annan insats.

Genomförandeplanen ska beskriva dina långsiktiga mål och delmål. Den ska även beskriva vilka insatser som ska utföras, när och hur samt av vem detta ska göras. I genomförandeplanen ska det framgå hur och när planen ska följas upp.

Vid upprättande av en genomförandeplan ska strävan finnas att samordning sker mellan de olika berörda LSS-verksamheterna.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: