Höstens elevenkät om hälsa och mående är analyserad
Under hösten fick elever på gymnasiet och i grundskolan svara på frågor i en digital enkät. Frågorna handlade om vad som får unga att må bra och vad som kan göras om någon mår dåligt. 2 000 elever svarade och en första analys av de 6 000 fritextsvaren har genomförts med hjälp av AI, artificiell intelligens.
Modern teknik ger möjlighet till fritextsvar
Enkäter har använts tidigare för att ta reda på hur våra barn och unga ser på mående och hälsa. Som regel har enkäterna bestått av frågor där eleverna har fått kryssa för olika svarsalternativ. I höstens enkät tog Höganäs kommun ett nytt grepp - eleverna fick tre öppna frågor som de själva fick formulera svaren på.
– Den här typen av enkät är möjlig eftersom det nu finns AI-verktyg som kan användas för att ta hand om svaren. 2 000 elever har svarat och det betyder att 6 000 fritextsvar med elevernas egna formuleringar ska hanteras, berättar processledaren Maria Rörström.
Går att se mönster i svaren
Den första analysen av svaren från undersökningen är gjord och resultatet ger en överblick över generella mönster i elevernas svar. Mönstren analyseras nu djupare och ska resultera i att ett par områden väljs ut. Dessa kommer sedan att ingå i ett arbete med de insatser som redan görs för att se om det finns ett behov av att utveckla arbetet.
– Vi har ett bra system för att fånga upp hur våra unga mår och jobbar både förebyggande och med åtgärder. Med den här undersökningen får vi ännu ett underlag att jobba med och det unika är att det helt och hållet är elevernas egna röster, säger Maria Gustavsson som är elevhälsochef i Höganäs kommun.
Vikten av balans i tillvaron och vuxnas stöd
Några av de mönster som framkommit är vikten av att eleverna kan hitta en balans mellan skolans krav och ett personligt välbefinnande, men även vikten av att ha stödjande relationer och sociala kontakter.
– Det vi ser i elevernas svar är inte nytt för oss, men det finns nyanser i dem som är intressanta. När det gäller relationer och kontakter så kan man spontant tänka att eleverna har skrivit om kompisar, men vi ser hur viktigt även äldre elever tycker att det är med vuxnas närvaro. Vi kanske behöver jobba mer med att visa eleverna hur de kan få stöd av till exempel elevhälsan, eller så behöver vi ge vårdnadshavare verktyg för att kunna möta sina unga, säger Maria Gustavsson.
Gemensam satsning för att utveckla arbetet
I processen med enkäten arbetar kultur- och fritidsförvaltningen, utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen tillsammans. På vilket sätt resultatet av enkäten kommer att påverka Höganäs kommuns fortsatta arbete med ungas mående är ännu inte fastställt.
– Vi jobbar alla med frågor som rör barn och unga och den här gemensamma undersökningen ger oss möjlighet att arbeta mer samstämmigt. Det vi har gjort bra inom våra olika förvaltningar kan vi göra ännu bättre tillsammans och det våra unga tycker att vi ska förbättra kan vi med gemensamma krafter skapa strukturer för, avslutar Maria Gustavsson.
Du kan prata med din mentor eller vända dig till elevhälsan om du behöver råd och stöd för dig själv eller någon annan.
Om du vill ta kontakt med någon utanför skolan finns till exempel förebyggande teamet på Fyren i Höganäs: Förebyggande teamet
Andra telefonnummer kan du ringa för hjälp, råd och stöd om du eller någon i din närhet mår dåligt:
- Nödnummer vid livshotande tillstånd: 112
- Polisen: 114 14
- Bris: 116 111
- Anhöriglinjen: 0200-23 95 00
- Föräldralinjen: 020-85 20 00
- Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
- Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80
- Jourhavande präst: 112
- Självmordslinjen: 90 101
- Trygga barnen: 070-477 79 10
- Ätstörningslinjen: 020-20 80 18