Kommunfakta & statistik

Höganäs kommun ligger vackert belägen på en halvö i nordvästra Skåne och har stora visioner för framtiden.

Kärt barn har många namn och begrepp som Kullabygden, Kullahalvön och Kullen är starkt förankrat i folkmun.

Höganäs kommun arbetar aktivt för att vara en attraktiv kommun att jobba, verka bo och leva i. Arbetet bedrivs under kommunens visions ledstjärna "från kol till diamant". Vi har stora planer för Höganäs utveckling men vi behöver bli fler för att kunna uppfylla dessa och för att trygga vår framtida ekonomi. Vi vill ligga i topp när det gäller företagsklimat, turism, goda relationer med handeln, ny- och ombyggnation samt utvecklingsanda. Höganäs kommuns befolkningsmål är att uppnå 30 000 invånare år 2025.

Höganäs Kullabygden är en unik och fantastisk plats att bo och leva på. Här har du möjlighet att bo i en unik natur med närhet till hav och stad och resten av Europa runt hörnet. Här finns en framåtanda med stark framtidstro och en härlig, gemytlig och charmig atmosfär invånare emellan.

I Höganäs kommun ska det vara lätt att starta, etablera, driva och utveckla företag. I kommunen finns ett brett företagande och ett gott nyföretagande. Det finns cirka 3 000 företag registrerade inom kommunen. I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat ligger Höganäs kommun på topplistan i Sverige och Skåne.

Det finns en särskild Höganäs-anda som utmärker vårt arbete. Höganäs-andan handlar om gemenskap och nytänkande. Att vara en arbetsgivare där medarbetarna trivs och ser möjligheter är viktigt för oss. Därför är vi glada över att många väljer att stanna länge och ger Höganäs kommun höga betyg år efter år i vår medarbetarundersökning. Höganäs vill mycket och vi vill göra det tillsammans. Våra ledord i arbetet är ”kommunikation och koncerntanke”. Kommunikation ger delaktighet och vi ska hela tiden sträva efter att ha en helhetssyn i det vi gör. Höganäs kommun har drygt 2 400 engagerade medarbetare som varje dag är med och bidrar till kommunens utveckling.

För lokala jämförelser använder Höganäs kommun egna statistikområden. Dessa kan i sin tur slås samman till exempelvis grundskoleområden och hemvårdsdistrikt beroende på vad som ska analyseras. På SCB (Statistiska centralbyrån) kan du själv hitta statistik om Höganäs, klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det är kommunens samhällsbyggnadsförvaltning som ansvarar för kommunens statistiska information och är den förvaltning som tar fram befolkningsprognoser och andra statistiska analyser. Här finns också den gällande befolkningsprognosen för kommunen, som avser perioden 2019-2035, klicka här för att läsa den , 3.7 MB..

Befolkningsutveckling, sysselsättning, pendling, företagande, arbetslöshet, utbildning med mera finns på Region Skånes enhet för samhällsanalys:

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: