Fukt och mögel

När det droppar från taket är det lätt att se att något är fel. Men fukt kan också ge upphov till diffusa fläckar eller inte synas alls förrän skadan gått riktigt långt. Mögellukt, färg som flagnar och tapeter eller mattor som bubblar sig kan vara tecken på fukt och mögel.

Så påverkas din hälsa av fukt och mögel

Mögel, kvalster, alger och bakterier förökar sig lätt i fuktskadade material. Det kan ge dig astma eller överkänslighet.

Det är inte alla mögelsorter som är skadliga, men en fuktskada ska ändå alltid åtgärdas eftersom det inte går att veta om det är just ett skadligt mögel som växer i fukten.

Inredning som förstörs av fukt kan dessutom sprida farliga kemiska ämnen. Barn och ungdomar samt personer med allergi och luftvägsbesvär är extra känsliga. Därför bör du åtgärda problem så snabbt som möjligt.

Om du har problem med fukt och mögel

Fastighetsägare?

Om du själv äger fastigheten eller bor i villa ska du kontakta ditt försäkringsbolag.

Om du bor i lägenhet ska du kontakta den som äger fastigheten. Du som bor i bostadsrätt kan prata med föreningens styrelse. Styrelsen har ansvar för att utreda problemet, även om du som bostadsrättsinnehavare kan få stå för kostnaden själv. Om detta inte hjälper kan du kontakta miljöavdelningen som bedömer om skadan bör utredas och eventuellt åtgärdas.

  • Gör rent golvbrunnar ofta och håll rent under badkaret.
  • Använd duschdraperi och torka upp vatten på golvet efter dusch eller bad.
  • Vädra badrummet när du har duschat eller badat.
  • Häng inte upp för mycket tvätt i badrummet.
  • Kontrollera ventilationen. Ett enkelt sätt att ta reda på om den fungerar är att se om ventilen kan suga tag i en bit papper. Det får gärna vara en A4-sida.
  • Undvik att borra hål i badrummets väggar och tak, särskilt i närheten av duschen.
  • Kontakta fastighetsägaren innan du installerar en tvättmaskin eller torktumlare.
Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: